Fizikoblog

Fizikoblog

ALAKFORMÁLÁS NYELVTAPASSZAL?

3+1 eszement módszer, amivel a karcsúságért küzdhetünk

2022. február 23. - Fizikoblog

Elődeink természetes úton, például spagetti helyett szalagférgekkel küzdöttek a kilók ellen. Számunkra már előnyösebb utak is elérhetők.

Mióta világ a világ, a nők mindig is ideális alakra áhítoztak. A híres willendorfi  vénusz régesrég   elrettentő példa, rubensi  idomok is kimentek a divatból, ugyanakkor  a botsáska vékonyságú Twiggy-style sem az igazi… Mégis, mire vágyunk hát? 

apostolos-vamvouras-zmswnrkorc0-unsplash.jpg
Mire, mire… Hát kislány-királylányként a szőke hercegre, lehetőleg fehér lovon, aztán később már „csak” az Ideális Pasira! Ahhoz viszont elengedhetetlenül szükséges az álomalak… A nők fejében ugyanis  makacsul tartja magát a tévhit, hogy egy randi sikere a szinte kizárólag a tökéletes „beachbody -frizura-smink-dögös ruha” kombón múlik.
Mert hát mit látunk a filmeken? Carrie mindig tökéletes fegyverzetben indul Mr. Big meghódítására a Szex és New York-ban (a dögös Samantháról már nem is beszélve), de még a jóval szerényebb adottságokkal bíró Brigitte Jones is buzgón igyekszik belepasszírozni „röcögős kis hájait” a hasleszorítós nagyibugyiba, amitől aztán persze végig kényelmetlenül feszeng.  De hát a  nők köztudottan szinte mindent képesek  megtenni azért, hogy levadásszák az álompasit...

De mi mindent is? Forgassuk kissé vissza a történelem kerekét, és lássunk néhány igazán extrém módszert, amit ősanyáink képesek voltak megtenni a karcsúság érdekében!

  1. Spagetti helyett… szalagférgek?!tapeworm_sem.jpgIgen, jól látod! A viktoriánus korban a nők valamiért meg voltak győződve arról, hogy a durva fűzők  használata mellett (néha szinte levegőt sem kaptak a szoros páncélban) az élő szalagférgek fogyasztása  a legjobb megoldás a darázsderék eléréséhez. Logikus, ugyebár: a cuki kis jószágok  feleszik előlük a bevitt táplálékot, amitől gyors ütemben lefogynak…heuréka!

Azért a történet nem ennyire egyszerű: az áhított sudár alak ugyanis rossz közérzettel, hányingerrel, hányással is társult, nem beszélve a paraziták bélrendszeri jelenlétének egészségkárosító hatásáról. Azt hinnénk, ez az őrület csak a sötét és távoli múltban dívott, de van, aki manapság is barátja az extrém módszereknek: rossz nyelvek szerint Khloé Kardashian is a szorgos társbérlőinek köszönheti látványos fogyását.

  1. Találós kérdés: „bulimiás királyné odvas fogakkal”, vajon ki az?

Gondoltad volna, hogy a világszép Sissi olyannyira szégyellte rossz fogait, hogy emiatt meglehetősen ritkán járt társaságba? Mai szemmel nézve is figyelemre méltóan sudár alakját igencsak egészségkárosító étrenddel, valamint extrém módon túlzásba vitt sportolással érte el. Teljesen egyoldalú diétát tartott (pl. hetekig csak narancsot és tojás evett), majd az ezt követő mértéktelen édességfogyasztási rohamokat koplalással kompenzálta. Nem csoda hát, hogy csúnyák, rosszak voltak a fogai, ráadásul a mai fogalmak szerint valójában bulimiától szenvedett. Hiába az önsanyargatás, az extrém lovaglások és gimnasztika: a világszép királynő kóros önbizalomhiánya, az öregedéstől, valamint szépségének elvesztésétől való beteges rettegése megakadályozták, hogy élvezze azt az életet, amiért oly sokan irigyelték.

  1. Ami nem öl meg, az lefogyaszt…

Legalábbis így vélték azok a leleményes 19. századi patikusok, akik rájöttek, hogy milyen jó üzlet különféle fogyasztó pirulákat és labdacsokat árusítani a hiszékeny vevőknek. Persze a csodatablettákba került némi  hatásfokozó … khm … arzén is, de hát a szépségért tudvalevőleg meg kell szenvedni! Az arzén a patkányméreg bottle-gfb721d07c_1280.jpgkedvelt alapanyaga volt anno, de valamiért azt hitték róla, hogy jól lehet vele fogyni.  Akkoriban még sajnos nem tudták, hogy az arzén nagy dózisban fogyasztva az embernél rákot, cukorbetegséget, májkárosodást idézhet elő, de a mérgezés miatt gyakran már azelőtt meghaltak, mielőtt komolyabban megbetegedhettek volna. No igen, a halál szépen lefogyaszt, ám kissé nagy ár a légies külsőért!

 

 

+1: Sárkány ellen sárkányfű…

…nyalakodás ellen -- nyelvtapasz!
Hogy micsoda?! Hát igen… manapság sincs hiány az extrém módszerekből. A fogyni vágyók napjainkban is szinte bármit megtennének az álomalak gyors elérése érdekében, nem csoda, hogy se szeri, se száma a „csodamódszereknek”. (Fényevés megvan?) Sokan az olyan radikális műtéti beavatkozásoktól sem riadnak vissza, mint a gyomorgyűrű vagy a zsírleszívás, hogy csak a legismertebbeket említsük.stocksnap_7adnoice9d.jpg

No de vissza a nyelvhez! Élelmes kaliforniai orvosok rájöttek, hogy ha a nyelvre egy hálószerű anyagot varrnak fel, az érdes felületű tapasz megnehezíti a szilárd táplálékok fogyasztását és élvezetét. (Ez az ún. Tongue Patch Diet.) A tapaszt aztán egy hónap múlva szépen leoperálják. Szegény páciens így leginkább folyékony ételek és italok fogyasztására kényszerül, ami, kapaszkodjunk meg, egy hónap alatt 10-15 kilós fogyást is eredményezett a tapasztalatok alapján.
Hűha!  Jöhet az örömtánc!  Már ha van ereje hozzá az embernek, extrém módon legyengülve, megnyúlt bőrét a nadrágjába gyűrve… 

No de mi legyen velünk?

Elképzelhető, hogy a tükörbe nézve mostanában nem a vágyott, klassz formánkat látjuk… hiszen a pandémia alatti karantén,  a sok otthoni főzőcske, aztán a hideg, sötét téli hónapok punnyadós bezártsága  nem kedvezett az  alakunknak. Meglehet, hmmm… Itt egy kicsit megereszkedett, ott egy kicsit kigömbölyödött, hogy azokról a fránya narancsligetekről már ne is beszéljünk… 
Választhatok: a mérleget vagy a tükröt dobjam ki először?

De van egy jó hírem, sőt, rögtön kettő!
Az első, hogy nem vagyunk elkésve. A strandszezon még kellemesen távoli, így van időnk formába hozni habtestünket, hogy jól mutasson rajta a friss strandkollekció.  Jöhet a diéta, az edzőterem, és egy kis rásegítés itt-ott, hogy valóban tökéletes legyen a végeredmény. 
De mit tegyünk, ha nem csak a nadrág, de az idő is szorít? Közeledik AZ az alkalom, amikor turbó fokozatra kell kapcsolnunk, hiszen szeretnénk bombázónak érezni magunkat, és nagyon fontos, hogy beleférjünk ABBA a bizonyos ruhába!   Mert van az úgy, hogy „életbe vágóan” fontos, hogy elismerő pillantások kísérjék a bevonulásunkat, nem igaz?

Ám itt is a második jó hír: mostantól  számunkra is elérhető a hollywoodi sztárok  kedvenc  alakformáló kezelése: a BeSculpt - ráadásul az amerikai árak töredékéért!
No ez pont onnan és  azokat  a makacs, „kis röcögő hájakat” segít lefaragni , amelyek eddig minden diétának, tornának, folpackba tekert szaunázásnak ellenálltak…  Hogy hangzik?

Hű, ez csak valami műtét lehet, isten őrizz, ki akarna kés alá feküdni?!  
-- Nos, jöhet az extra jó hír? Szó sincs műtétről. A BeSculpt kezelések során nagyintenzitású fókuszált elektromágneses (EM) hullámok oszlatják a zsírpárnát, emellett feszes izmot építenek -- ami aztán energiát éget, és segít a szomszédos zsírsejtek bontásában. Kapaszkodj meg: egyetlen 25 perces, fájdalom- és mellékhatás-mentes alkalom felér akár tizenhatezer (!) felüléssel vagy guggolással! Bingo! A BeSculpt tulajdonképpen egy új technológia, egy fizikoterápiás esztétikai kezelés, amely a zsír oszlatása mellett az izomépítést segíti elő. A szervezet az intenzív izomösszehúzódásokra izomépítéssel reagál, az izom pedig háromszor több energiát igényel a későbbiekben, mint a zsír, ráadásul kisebb helyen elfér. Így egy kúra következménye a megemelkedett, izmosabb fenék, vagy feszesebb, tónusos has. Mindez a férfiak sörhasára is igaz. A kezelés a Medi-Thai fizikoterápián érhető el. A kezelés fájdalommentes, csupán edzettségi érzést okoz.

Ha neked sincs kedved fényevővé válni, fonaférgekkel „társulni”, vagy esetleg tapaszt varratni a nyelvedre, viszont feltett szándékod, hogy rövid idő alatt megadhasd a testednek végső lökést  a hollywoodi  álomalakhoz vezető úton, gyere és próbáld ki a hatékony BeSculpt kezelést!
Hamarosan gratulálhatsz majd magadnak, hiszen az elismerő pillantások bezsebelése mellett a tükör is nagyon, nagyon jó barátod lesz.

 

 

Fitymával a sima bőrért?

5+1 igazán őrült ránctalanító módszer, avagy mindent a szépségért… Összegyűjtöttük a legbizarrabb szépészeti praktikákat, fordított helyezési sorrendben – kizárólag erős idegzetű olvasóknak!

A történelem során – már ha a folytonos háborúskodás vagy a fel-fellobbanó ragály éppen megengedte – egy dolog mindig is foglalkoztatta az emberiséget: hogyan találhatná meg az örök fiatalság varázslatos elixírjét, vagy ha ez nem lehetséges, legalább hogyan tudna szebbnek, vonzóbbnak, fiatalabbnak látszani? A legvadabb módszerektől sem riadtak vissza: cseppentettek a szemükbe mérgező nadragulyakivonatot a csábosan tág pupillákért, kentek az arcukra ólomból készült arcfestéket a hófehér bőr érdekében, aztán egyenesen az arzén fiatalító hatására esküdtek… Sőt, a hajlakkok és zselék megjelenése előtt egyesek nem átallottak zsírt kenni a frizurára, amire aztán éjszakára speciális ketrecet kellett tenni a rágcsálók ellen! Nem volt egyszerű az élet, no.

Gondolhatnánk, hogy a bizarr módszerek kora a napjainkra már leáldozott, ám most sincs hiány fura ötletekből. Kezdjük talán a legenyhébbel:

#5. Pókerarccal a sima bőrért maxpixel_net-girl-playing-cards-luck-ace-poker-topper-1339682.jpg

Fura megoldást eszelt ki egy Tess Christian nevű angol nő a mimikai ráncok, különösen a száj körüli ún. marionett-ránc, valamint a szarkalábak megelőzésére: egyszerűen abbahagyta a mosolygást! Már mennyi is? Te jó ég, negyven éve!

„Az én módszerem sokkal természetesebb, mint a botox, és hatásosabb, mint bármelyik drága ránctalanító krém!” – nyilatkozta a hölgy. Arról nem szól a híradás, hogy az illető rokonai és ismerősei, illetve a barátai (már ha vannak), hogyan vélekednek erről, de Tess szemmel láthatólag rendkívül elégedett a módszerével.

Igaz, valószínűleg némileg kevesebb ránca lett, mintha szívből jövő mosolyokkal szaporította volna a szarkalábai számát, de hogy a kedvesség és báj szobrát nem róla fogják megmintázni, az szinte biztosra vehető!

#4. Méhcsípés vs. botox?

Az úgynevezett apiterápiás, azaz a méhészeti termékeket körülbelül 30 éve használják orvosi célokra, ismertek gyógyító hatásai reumában, lumbágóban és egyes homeopátiás kezelések kapcsán. Ám az, hogy kozmetikában jó hatású méz, a méhviasz és a virágpor mellett a méhméreg is a ránctalanító csodaszerek sorába lépett, több mint meglepő!eduardo-gorghetto-1m3qpft2e2u-unsplash.jpg

Az apiterápia kozmetikai trendje gyorsan terjed, nagyrészt Kelet-Európában és Ázsiában. Egyre több embernek adják be az apitoxint a „botox természetes alternatívájaként” – akár fecskendővel a bőr alá injekciózva, akár úgy, hogy magukkal a méhekkel csípetik meg magukat, mert, kapaszkodjunk: „a méhméreg elősegíti a kollagén termelését, s így ellensúlyozza a ráncok kialakulását.” Tudtátok, hogy egy átlagos botox kezelésért 300-500 USD körüli összeget is elkérnek? Szerencsére van olcsóbb alternatíva!

Talán mégsem olyan bölcs dolog amúgy „Micimackó módra” belefejelni egy méhkasba, mert a módszer komoly veszélyeket hordoz! Igaz ugyan, a bőr pillanatnyi gyulladásos duzzanata rövid távon kisimítja a ráncokat, ám ha valaki allergiás a méhcsípésre – sokan tudtukon kívül azok –, akár veszélybe is sodorhatja is az életét. Könnyen anafilaxiás sokkot kaphat, mely azonnali sürgősségi ellátást (adrenalin injekció) igényel, ellenkező esetben halálos is lehet. Szegény méhecskékre viszont a biztos halál vár, ugyanis köztudott, hogy a szúrást követően a fullánkja a méregmiriggyel együtt kiszakad. Összességében nem mondhatnánk, hogy ez egy win-win történet lenne!

#3. Rád pottyintott egy madár? Semmi vész!

Van egy régi babona, miszerint, ha egy madár véletlenül rád kakil, miközben elrepül feletted, nagy szerencse ér. Ha még ráadásul pont a fejedre, az extra bónusz! Nem is tudom, én valahogy nem szeretném a saját bőrömön tapasztalni a szerencse ilyesfajta kiáradását, sőt, még az autóm szélvédőjét is bosszúsan tisztogatom, ha véletlenül „szerencse” érte…

 

statue-gfcb81d64d_1280.jpg

 Egyesek azonban nem csak hogy önként és dalolva nyúlnak a madárkakihoz (a csábos hangú fülemülééhez leginkább), hanem egyenesen speciális fülemülefarmokat tartanak fenn a madárkaki begyűjtése céljából – Japánban. Hogy miért? Egy ősi gésa tradíciót követve pasztát készítenek belőle, melyet azután az arcukra kennek, mert állítólag puhábbá és ragyogóbbá teszi a bőrt. Victoria és David Beckham is nagy rajongói a módszernek, mely Nyugaton egyre népszerűbb: New Yorkban a Shizuka spa-ban például „gésa kezelés” néven 180 dollárért kenegetik a … khm… kakit a gazdag és vállalkozó kedvű celebek orcájára. Szerencsére vannak ennél higiénikusabb megoldások is….

Nem tudom, ennyi hasznos információ birtokában vajon kapott-e valaki kedvet a gyűjtögetéshez… De nézzük a képzeletbeli dobogó második helyezettjét!

#2. Ne öntsd ki a bilit!

Ki tudja, talán értékes kozmetikai hatóanyagok vesznek kárba… Legalábbis így vélekednek az ún. vizeletterápia hívei, köztük olyan hírességek, mint Madonna, Keisha. Sőt, a hazai sztárvilág állócsillaga, Medveczky Ilona is szívesen törli át arcát az aranysárga nedűvel, mivel rendületlenül hisz a vizelet sebgyógyító és fiatalító hatásában.

Esetleg a déditől is hallottál rebesgetni erről a fura szépségápolási módszerről? Meglehet: időnként felkapott hír, hogy a saját vizelet külsőleges felhasználása csodákat tesz a bőrrel. A benne lévő urea hidratál, a víztartalom feltölti a bőrsejteket, egyesek a pattanások, gombás fertőzések, valamint az ekcéma elleni hatására is esküsznek. Azért mégiscsak nagyon fura!

„Ha ez valóban így lenne, akkor ez lenne a valaha létezett legolcsóbb archidratálási módszer” – nyilatkozott a témában Dr Mona Gohara, a Yale Egyetem bőrgyógyászati tanszékének professzorasszonya, majd így folytatta: „A vizelet alapvetően vízből áll. Tartalmaz még némi ureát, valamint néhány enzimet és ásványi anyagot, de nem gondolnám, hogy ideális lenne a vizeletet bőrre kenni. Ártani nem árt, de különösebb haszna sincsen.”

Ha néhányan most elszörnyedtek, akkor most talán nem is térnék ki a vizelet belsőleges használatáról, mert bármily hihetetlen: akadnak szép számmal olyanok, akik a saját vizelet rendszeres fogyasztásának gyógyító hatására esküsznek. Ízlés dolga, no.

#1. Csigabiga, told ki… nyáladat?

Olaszországban a csigatenyésztés iránti kereslet az elmúlt két évtizedben több mint 300 százalékkal nőtt, mivel a csigák nyálkás váladéka egyre népszerűbb a bőrápoló termékekben. A csiganyálka állítólag gyógyítja a pattanásokat és csökkenti a ráncokat, valamint feszesíti a bőrt.tamara-schipchinskaya-gxh2iu6ztm8-unsplash.jpg

Ám a hatóanyag mellé „élmény” is dukál: léteznek olyan szalonkezelések, ahol tenyésztett csigákat hagynak a páciensek arcán csúszni-mászni. Kevésbé extrém esetben csiganyálkából készült szérum a kozmetikai kezelések alapja

Egy ilyen kezelést végző kozmetikus szerint „a szérumok azért működnek, mert száradáskor összezsugorodnak, így feszesítik a bőrt. Más szakértők szerint ez könnyen elérhető lenne például a hasonló hatásmechanizmusú, ám kevéssé drága és extrém tojásfehérjével…
Nem volt elég? Jöjjön hát a lista első helyezettje!

#+1: A dobogó csúcsán: itt a „babafityma-kezelés”!

Igen, jól olvastad… Amerikai filmsztárok, köztük Sandra Bullock és Cate Blanchett egyaránt alávetették magukat a köznyelvben csak „pénisz-arckezelésnek” nevezett szépészeti kezelésnek.

Mi is ez? Remélem, jól ülsz: a kezelés során koreai újszülöttek fitymájából készült szérumot alkalmaznak, hogy a felnőtt bőr fiatalosabbnak tűnjön. A méregdrága arckezelés azon az elképzelésen alapul, hogy a csecsemő fitymájában található őssejtek ösztönözhetik a sejtek növekedését és a kollagéntermelést. A speciális krém őssejt-hatóanyaga ún. „fityma fibroblasztokat” tartalmaz, amelyek új sejtek növesztésére és tenyésztésére szolgálnak. Állítólag egyetlen babafityma képes évtizedekig növeszteni ezeket a sejteket…

 minnie-zhou-40uwnzsjot0-unsplash.jpgSajnos nincs bizonyíték arra, hogy ez igaz lenne, különösen mivel a kezelések több más, már jól bevált módszert is magukban foglalnak – viszont a milliárd dolláros szépségipar megint talált valamit, amivel sikeresen apaszthatja a szépségükért szinte bármire kapható celebek bankszámláját.

 

Hej, azok a régi szép idők, amikor még büntetlenül lehetett éjszakázni, gyorskaját enni, süttetni magunkat a napon, null-huszonnégyben írni a beadandókat, neadj’ Isten cigizni, elhajolni a barátokkal, és mindez meg se kottyant a hamvas, fiatal arcbőrünknek.

Meglehet, hogy elszaladt azóta jópár év, és – csúnya dolog kimondani, de bizony, mi is öregszünk… Lehet, hogy már el is értük azt a „bizonyos kort”, amikor a tükör előtt, az esti arckrémet kenegetve már nem azt a feszes, ruganyos, élénk bőrt tapintjuk az ujjainkkal, amit szeretnénk? Imitt egy kicsit megereszkedett, amott egy kicsit gödrös, meg van pár ránc is, pont ott, ahol nem kéne? Akkor valószínűleg itt az ideje, hogy elgondolkodjunk valami „komolyabb kezelésen”. Olyanon, ami biztonságos, egy-két óra alatt megvan, és nem kell kalapban-napszemüvegben hazaosonni utána, meg is lehet fizetni, jó sokáig tart az eredménye… No és az érettségi találkozón lesápadnak tőle a csajok! Persze sebészet meg egyéb agresszív dolog szóba se jöhet! Ilyen a világon nincs…

Kapaszkodj meg: már létezik amire vágysz, ráadásul megfizethető áron: „Magyarországon elsőként érhető el a forradalmi, kombinált HIFU–lágylézer komplex arcfiatalítás”!

shutterstock_1963175389_1.jpg

Hogy mifu?! HIFU! Kombinált, de mivel? Lágylézerrel, no meg egy speciális szérummal történő, professzionális ráncmasszázzsal. Ez így mind, három az egyben!

A komplex arcfiatalítás egy olyan non-invazív, összetett és extra hatékonyságú fizikoterápiás, orvosi minőségű eljárás, amely konkrétan ötvözi a nagy intenzitású, fókuszált ultrahangos terápiát a lágylézer kezeléssel. Míg az egyik a mély rétegekben regenerálja a szöveteket, a másik rövid távon is látványos, azonnali simító-nyugtató, bőrmegújító hatású.

Jól hangzik, ugye? Mert az is!

Ha te sem mosoly-megvonással, madárkakival vagy méhcsípésekkel „kezelve” képzeled el a ragyogó, sima, fiatal kontúrjait visszanyert arcod, és érdekel a komplex arcfiatalító kezelés, akkor ajánljuk a lágylézer kezeléssel kombinált HIFU-t, ahol a két kezelés bizonyítottan szinergikus többlethatást nyújt. 

 

Halj meg máskor - ne home office alatt

James Bondnak sikerült, naponta 4 magyarnak azonban nem, akik otthoni balesetben veszítik életüket. Rajtuk már nem tudunk segíteni, de a legújabb fizikoterápiás gépek felgyorsítják a gyógyulást kisebb balesetek után.

Dolgozz keveset, nem ér baleset? A biztosítók szerint a balesetek 40 %-a otthon történik (legalábbis biztosítottak esetén), és ez a szám home office alatt növekszik, mert az üzemi balesetek egy része is home office-ba vonul, illetve ilyenkor jut eszünkbe rendet rakni a spájz legfelső polcán, billegő létrán állva.

cbr003298_mad-scientist.jpgDe vannak veszélyesebb home office-ok is, például ha vegyészkednünk kell otthon.

Az USA pontosabb adatokkal rendelkezik, ott az otthoni halálos balesetek aránya 50 % felett van, mennyiségük pedig évente 3,5 %-kal növekszik, 2020-ban például naponta közel 500-an haltak meg.

Nos ez a blog nem nekik szól! Jobb, ha nem is olvassák! A családjukkal együtt reméljük, hogy legalább biztosítást kötöttek! 

Maradt viszont az USA-ban évente mintegy öt magyarországnyi ember, aki balesete után életben maradt. Nekik innen kívánunk mielőbbi jobbulást, de most nagyszámú szenvedő magyar sorstársukhoz fordulunk, ők is sokan vannak. És a szenvedés lerövidíthető! Nem biztosítással (azért jó, ha van), hanem korszerű fizikoterápiai eszközökkel. Felejtsük el az SZTK-k fizikoterápiáján egykor megszokott vizes gézes elektromos gépeket, a tudomány e téren is sokat haladt, már számos eszköz segíti mielőbbi felépülésünket.

A Generali biztosító szerint az otthoni balesetek zömét az alábbi sérülések okozzák:2.png

- forrázás,

- kerti sérülések,

- magasról leesés,

- elcsúszás, barkács-sérülés.

A/ Forrázás és égési sérülések

btl-lezer.jpgE sérülések jól kezelhetők, illetve a hagyományos kezelések jól kiegészíthetők lágylézer terápiával. E terápia fájdalommentes, és a lézernek nem kell érintkeznie a bőrfelülettel. A kezelés többször ismételhető. A lézerterápia nem csak fájdalomcsillapító tüneti kezelés, hanem sejtszinten is hat. Gyorsítja a sejtek regenerációját, javul a sejtek oxigénellátása, gyorsul az égési seb gyógyulása. A sebgyógyuláson túl a hegek kialakulását és mérsékli. Sőt a már meglévő hegek eltűnését is gyorsítja.

A képen látható lézer készülék a Medi-Thai fizikoterápia BTL típusú készüléke. E készülék terápiás enciklopédiával rendelkezik, a betegség, illetve a tünet betáplálása után a készülék automatikusan állítja be a javasolt kezelési időt és erősséget.

 

 

B/ Kerti sérülések

E sérülések lehetnek vágások, törések, ficamok, zúzódások a test számos területén.3.png

A fenti lágylézer terápia ezekben az esetekben is segít, de a kezelést célszerű kiegészíteni ultrahang terápiával.

A kezelőeszközből érkező hangrezgést a mélyebb szövetekbe közvetítjük ultrahang továbbítására alkalmas géllel vagy gyógyszeres kenőccsel. Az ultrahang melegíti a szöveteket és mélységi mikromasszázst végez. Az ultrahang frekvenciáját a fizikoterepauta a célzott szövetnek megfelelően változtatja. Az 1 MHz-es frekvencia a mélyebben húzódó sérülések, míg a 3 MHz-es frekvencia felületi szövetek kezeléséhez optimális.

C/ Magasról leesés

letraskep.jpgAz áldozatok többsége valamilyen tetőről esik le, és ezen baleseteket is a törések, zúzódások, ficamok kísérik. A sérülés mikéntje határozza meg a kezelés módját. A lézer és az ultrahang ezekben az esetekben is segíthet, ugyanakkor szükség szerint egy további új fizikoterápiás gép is bevethető, amelyik a lökéshullám terápián alapszik. A lökéshullám terápia a kezelés későbbi fázisában, illetve  krónikus esetekben alkalmazható. A fókuszált hanghullám lökésszerűen hatol a mélyebb szövetekbe, és segíti azok regenerálódását, gyógyulását. Ideális sarokproblémák, vállkezelések vagy teniszkönyök esetén.

D/ Elcsúszás, barkácssérülések

bananhej.jpgA barkácssérülések a kertiekhez hasonlóan többfélék lehetnek. Az elcsúszások viszont gyakran járnak térd- vagy bokaszalag nyúlással, és más ízületi sérüléssel. A fenti kezelések közül lehet választani a fizikoterepauta javaslatára. Itt említjük meg a "klasszikus" fizikoterápia eszközét, az elektroterápiát. De ez a kezelési mód is jelentős fejlődésen ment át, például az egyik legkorszerűbb BTL elektroterápiás gépe 33 fajta áramformával képes kezelni.

E/ Számítógép okozta "sérülések"

office-fajdalom.jpgA baleseteken és biztosítási eseményeken túl komoly veszélyforrás home office-ban a különböző hát-, nyak-, vállfájdalmak és deformációk. Otthon a munkaasztal, szék, monitor vagy laptop ergonomikus összehangolása is nehezebb. A migrén vagy az ülőideg fájdalom sem ritka jelenség. A jó hír, hogy ezek mindegyike gyógyítható fizikoterápiás eszközökkel. De az orvosi vagy a Thai masszázs is hatásos lehet. A migrén a már említett lágylézer terápiával kezelhető.

A fizikoterápiás kezelésekről elmondható, hogy több kezelési mód együttes igénybe vétele vagy egy rövid masszázzsal való kiegészítése szinergikus többlethatást eredményez. Ugyanakkor a kezelést általában kúraszerűen, több alkalommal kell folytatni a sikerhez. A leterhelt egészségügyi intézményeken túl a magánrendelőkbe, például a Medi-Thai fizikoterápiás rendelőbe beutaló és sorállás nélkül, mindössze rövid időpontegyeztetéssel lehet menni. A kezelések előtt egy rövid díjmentes konzultáción vagy egy állapotfelmérésen határozzák meg a szükséges kezelést, adnak tanácsot vagy beutalót részletesebb (pl.  MR) vizsgálatra. Egy kezelés átlagos díja 3000-5000 Ft közé tehető.

De a legjobb, ha vigyázunk magunkra, és nem lesz szükségünk gyors gyógyulásra sem!

Medi-Thai Team

 

süti beállítások módosítása