Fizikoblog

Fizikoblog

Fitymával a sima bőrért?

5+1 igazán őrült ránctalanító módszer, avagy mindent a szépségért… Összegyűjtöttük a legbizarrabb szépészeti praktikákat, fordított helyezési sorrendben – kizárólag erős idegzetű olvasóknak!

2022. január 28. - Fizikoblog

A történelem során – már ha a folytonos háborúskodás vagy a fel-fellobbanó ragály éppen megengedte – egy dolog mindig is foglalkoztatta az emberiséget: hogyan találhatná meg az örök fiatalság varázslatos elixírjét, vagy ha ez nem lehetséges, legalább hogyan tudna szebbnek, vonzóbbnak, fiatalabbnak látszani? A legvadabb módszerektől sem riadtak vissza: cseppentettek a szemükbe mérgező nadragulyakivonatot a csábosan tág pupillákért, kentek az arcukra ólomból készült arcfestéket a hófehér bőr érdekében, aztán egyenesen az arzén fiatalító hatására esküdtek… Sőt, a hajlakkok és zselék megjelenése előtt egyesek nem átallottak zsírt kenni a frizurára, amire aztán éjszakára speciális ketrecet kellett tenni a rágcsálók ellen! Nem volt egyszerű az élet, no.

Gondolhatnánk, hogy a bizarr módszerek kora a napjainkra már leáldozott, ám most sincs hiány fura ötletekből. Kezdjük talán a legenyhébbel:

#5. Pókerarccal a sima bőrért maxpixel_net-girl-playing-cards-luck-ace-poker-topper-1339682.jpg

Fura megoldást eszelt ki egy Tess Christian nevű angol nő a mimikai ráncok, különösen a száj körüli ún. marionett-ránc, valamint a szarkalábak megelőzésére: egyszerűen abbahagyta a mosolygást! Már mennyi is? Te jó ég, negyven éve!

„Az én módszerem sokkal természetesebb, mint a botox, és hatásosabb, mint bármelyik drága ránctalanító krém!” – nyilatkozta a hölgy. Arról nem szól a híradás, hogy az illető rokonai és ismerősei, illetve a barátai (már ha vannak), hogyan vélekednek erről, de Tess szemmel láthatólag rendkívül elégedett a módszerével.

Igaz, valószínűleg némileg kevesebb ránca lett, mintha szívből jövő mosolyokkal szaporította volna a szarkalábai számát, de hogy a kedvesség és báj szobrát nem róla fogják megmintázni, az szinte biztosra vehető!

#4. Méhcsípés vs. botox?

Az úgynevezett apiterápiás, azaz a méhészeti termékeket körülbelül 30 éve használják orvosi célokra, ismertek gyógyító hatásai reumában, lumbágóban és egyes homeopátiás kezelések kapcsán. Ám az, hogy kozmetikában jó hatású méz, a méhviasz és a virágpor mellett a méhméreg is a ránctalanító csodaszerek sorába lépett, több mint meglepő!eduardo-gorghetto-1m3qpft2e2u-unsplash.jpg

Az apiterápia kozmetikai trendje gyorsan terjed, nagyrészt Kelet-Európában és Ázsiában. Egyre több embernek adják be az apitoxint a „botox természetes alternatívájaként” – akár fecskendővel a bőr alá injekciózva, akár úgy, hogy magukkal a méhekkel csípetik meg magukat, mert, kapaszkodjunk: „a méhméreg elősegíti a kollagén termelését, s így ellensúlyozza a ráncok kialakulását.” Tudtátok, hogy egy átlagos botox kezelésért 300-500 USD körüli összeget is elkérnek? Szerencsére van olcsóbb alternatíva!

Talán mégsem olyan bölcs dolog amúgy „Micimackó módra” belefejelni egy méhkasba, mert a módszer komoly veszélyeket hordoz! Igaz ugyan, a bőr pillanatnyi gyulladásos duzzanata rövid távon kisimítja a ráncokat, ám ha valaki allergiás a méhcsípésre – sokan tudtukon kívül azok –, akár veszélybe is sodorhatja is az életét. Könnyen anafilaxiás sokkot kaphat, mely azonnali sürgősségi ellátást (adrenalin injekció) igényel, ellenkező esetben halálos is lehet. Szegény méhecskékre viszont a biztos halál vár, ugyanis köztudott, hogy a szúrást követően a fullánkja a méregmiriggyel együtt kiszakad. Összességében nem mondhatnánk, hogy ez egy win-win történet lenne!

#3. Rád pottyintott egy madár? Semmi vész!

Van egy régi babona, miszerint, ha egy madár véletlenül rád kakil, miközben elrepül feletted, nagy szerencse ér. Ha még ráadásul pont a fejedre, az extra bónusz! Nem is tudom, én valahogy nem szeretném a saját bőrömön tapasztalni a szerencse ilyesfajta kiáradását, sőt, még az autóm szélvédőjét is bosszúsan tisztogatom, ha véletlenül „szerencse” érte…

 

statue-gfcb81d64d_1280.jpg

 Egyesek azonban nem csak hogy önként és dalolva nyúlnak a madárkakihoz (a csábos hangú fülemülééhez leginkább), hanem egyenesen speciális fülemülefarmokat tartanak fenn a madárkaki begyűjtése céljából – Japánban. Hogy miért? Egy ősi gésa tradíciót követve pasztát készítenek belőle, melyet azután az arcukra kennek, mert állítólag puhábbá és ragyogóbbá teszi a bőrt. Victoria és David Beckham is nagy rajongói a módszernek, mely Nyugaton egyre népszerűbb: New Yorkban a Shizuka spa-ban például „gésa kezelés” néven 180 dollárért kenegetik a … khm… kakit a gazdag és vállalkozó kedvű celebek orcájára. Szerencsére vannak ennél higiénikusabb megoldások is….

Nem tudom, ennyi hasznos információ birtokában vajon kapott-e valaki kedvet a gyűjtögetéshez… De nézzük a képzeletbeli dobogó második helyezettjét!

#2. Ne öntsd ki a bilit!

Ki tudja, talán értékes kozmetikai hatóanyagok vesznek kárba… Legalábbis így vélekednek az ún. vizeletterápia hívei, köztük olyan hírességek, mint Madonna, Keisha. Sőt, a hazai sztárvilág állócsillaga, Medveczky Ilona is szívesen törli át arcát az aranysárga nedűvel, mivel rendületlenül hisz a vizelet sebgyógyító és fiatalító hatásában.

Esetleg a déditől is hallottál rebesgetni erről a fura szépségápolási módszerről? Meglehet: időnként felkapott hír, hogy a saját vizelet külsőleges felhasználása csodákat tesz a bőrrel. A benne lévő urea hidratál, a víztartalom feltölti a bőrsejteket, egyesek a pattanások, gombás fertőzések, valamint az ekcéma elleni hatására is esküsznek. Azért mégiscsak nagyon fura!

„Ha ez valóban így lenne, akkor ez lenne a valaha létezett legolcsóbb archidratálási módszer” – nyilatkozott a témában Dr Mona Gohara, a Yale Egyetem bőrgyógyászati tanszékének professzorasszonya, majd így folytatta: „A vizelet alapvetően vízből áll. Tartalmaz még némi ureát, valamint néhány enzimet és ásványi anyagot, de nem gondolnám, hogy ideális lenne a vizeletet bőrre kenni. Ártani nem árt, de különösebb haszna sincsen.”

Ha néhányan most elszörnyedtek, akkor most talán nem is térnék ki a vizelet belsőleges használatáról, mert bármily hihetetlen: akadnak szép számmal olyanok, akik a saját vizelet rendszeres fogyasztásának gyógyító hatására esküsznek. Ízlés dolga, no.

#1. Csigabiga, told ki… nyáladat?

Olaszországban a csigatenyésztés iránti kereslet az elmúlt két évtizedben több mint 300 százalékkal nőtt, mivel a csigák nyálkás váladéka egyre népszerűbb a bőrápoló termékekben. A csiganyálka állítólag gyógyítja a pattanásokat és csökkenti a ráncokat, valamint feszesíti a bőrt.tamara-schipchinskaya-gxh2iu6ztm8-unsplash.jpg

Ám a hatóanyag mellé „élmény” is dukál: léteznek olyan szalonkezelések, ahol tenyésztett csigákat hagynak a páciensek arcán csúszni-mászni. Kevésbé extrém esetben csiganyálkából készült szérum a kozmetikai kezelések alapja

Egy ilyen kezelést végző kozmetikus szerint „a szérumok azért működnek, mert száradáskor összezsugorodnak, így feszesítik a bőrt. Más szakértők szerint ez könnyen elérhető lenne például a hasonló hatásmechanizmusú, ám kevéssé drága és extrém tojásfehérjével…
Nem volt elég? Jöjjön hát a lista első helyezettje!

#+1: A dobogó csúcsán: itt a „babafityma-kezelés”!

Igen, jól olvastad… Amerikai filmsztárok, köztük Sandra Bullock és Cate Blanchett egyaránt alávetették magukat a köznyelvben csak „pénisz-arckezelésnek” nevezett szépészeti kezelésnek.

Mi is ez? Remélem, jól ülsz: a kezelés során koreai újszülöttek fitymájából készült szérumot alkalmaznak, hogy a felnőtt bőr fiatalosabbnak tűnjön. A méregdrága arckezelés azon az elképzelésen alapul, hogy a csecsemő fitymájában található őssejtek ösztönözhetik a sejtek növekedését és a kollagéntermelést. A speciális krém őssejt-hatóanyaga ún. „fityma fibroblasztokat” tartalmaz, amelyek új sejtek növesztésére és tenyésztésére szolgálnak. Állítólag egyetlen babafityma képes évtizedekig növeszteni ezeket a sejteket…

 minnie-zhou-40uwnzsjot0-unsplash.jpgSajnos nincs bizonyíték arra, hogy ez igaz lenne, különösen mivel a kezelések több más, már jól bevált módszert is magukban foglalnak – viszont a milliárd dolláros szépségipar megint talált valamit, amivel sikeresen apaszthatja a szépségükért szinte bármire kapható celebek bankszámláját.

 

Hej, azok a régi szép idők, amikor még büntetlenül lehetett éjszakázni, gyorskaját enni, süttetni magunkat a napon, null-huszonnégyben írni a beadandókat, neadj’ Isten cigizni, elhajolni a barátokkal, és mindez meg se kottyant a hamvas, fiatal arcbőrünknek.

Meglehet, hogy elszaladt azóta jópár év, és – csúnya dolog kimondani, de bizony, mi is öregszünk… Lehet, hogy már el is értük azt a „bizonyos kort”, amikor a tükör előtt, az esti arckrémet kenegetve már nem azt a feszes, ruganyos, élénk bőrt tapintjuk az ujjainkkal, amit szeretnénk? Imitt egy kicsit megereszkedett, amott egy kicsit gödrös, meg van pár ránc is, pont ott, ahol nem kéne? Akkor valószínűleg itt az ideje, hogy elgondolkodjunk valami „komolyabb kezelésen”. Olyanon, ami biztonságos, egy-két óra alatt megvan, és nem kell kalapban-napszemüvegben hazaosonni utána, meg is lehet fizetni, jó sokáig tart az eredménye… No és az érettségi találkozón lesápadnak tőle a csajok! Persze sebészet meg egyéb agresszív dolog szóba se jöhet! Ilyen a világon nincs…

Kapaszkodj meg: már létezik amire vágysz, ráadásul megfizethető áron: „Magyarországon elsőként érhető el a forradalmi, kombinált HIFU–lágylézer komplex arcfiatalítás”!

shutterstock_1963175389_1.jpg

Hogy mifu?! HIFU! Kombinált, de mivel? Lágylézerrel, no meg egy speciális szérummal történő, professzionális ráncmasszázzsal. Ez így mind, három az egyben!

A komplex arcfiatalítás egy olyan non-invazív, összetett és extra hatékonyságú fizikoterápiás, orvosi minőségű eljárás, amely konkrétan ötvözi a nagy intenzitású, fókuszált ultrahangos terápiát a lágylézer kezeléssel. Míg az egyik a mély rétegekben regenerálja a szöveteket, a másik rövid távon is látványos, azonnali simító-nyugtató, bőrmegújító hatású.

Jól hangzik, ugye? Mert az is!

Ha te sem mosoly-megvonással, madárkakival vagy méhcsípésekkel „kezelve” képzeled el a ragyogó, sima, fiatal kontúrjait visszanyert arcod, és érdekel a komplex arcfiatalító kezelés, akkor ajánljuk a lágylézer kezeléssel kombinált HIFU-t, ahol a két kezelés bizonyítottan szinergikus többlethatást nyújt. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fizikoterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr2516869582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása