Fizikoblog

Fizikoblog

Halj meg máskor - ne home office alatt

James Bondnak sikerült, naponta 4 magyarnak azonban nem, akik otthoni balesetben veszítik életüket. Rajtuk már nem tudunk segíteni, de a legújabb fizikoterápiás gépek felgyorsítják a gyógyulást kisebb balesetek után.

2021. november 29. - Fizikoblog

Dolgozz keveset, nem ér baleset? A biztosítók szerint a balesetek 40 %-a otthon történik (legalábbis biztosítottak esetén), és ez a szám home office alatt növekszik, mert az üzemi balesetek egy része is home office-ba vonul, illetve ilyenkor jut eszünkbe rendet rakni a spájz legfelső polcán, billegő létrán állva.

cbr003298_mad-scientist.jpgDe vannak veszélyesebb home office-ok is, például ha vegyészkednünk kell otthon.

Az USA pontosabb adatokkal rendelkezik, ott az otthoni halálos balesetek aránya 50 % felett van, mennyiségük pedig évente 3,5 %-kal növekszik, 2020-ban például naponta közel 500-an haltak meg.

Nos ez a blog nem nekik szól! Jobb, ha nem is olvassák! A családjukkal együtt reméljük, hogy legalább biztosítást kötöttek! 

Maradt viszont az USA-ban évente mintegy öt magyarországnyi ember, aki balesete után életben maradt. Nekik innen kívánunk mielőbbi jobbulást, de most nagyszámú szenvedő magyar sorstársukhoz fordulunk, ők is sokan vannak. És a szenvedés lerövidíthető! Nem biztosítással (azért jó, ha van), hanem korszerű fizikoterápiai eszközökkel. Felejtsük el az SZTK-k fizikoterápiáján egykor megszokott vizes gézes elektromos gépeket, a tudomány e téren is sokat haladt, már számos eszköz segíti mielőbbi felépülésünket.

A Generali biztosító szerint az otthoni balesetek zömét az alábbi sérülések okozzák:2.png

- forrázás,

- kerti sérülések,

- magasról leesés,

- elcsúszás, barkács-sérülés.

A/ Forrázás és égési sérülések

btl-lezer.jpgE sérülések jól kezelhetők, illetve a hagyományos kezelések jól kiegészíthetők lágylézer terápiával. E terápia fájdalommentes, és a lézernek nem kell érintkeznie a bőrfelülettel. A kezelés többször ismételhető. A lézerterápia nem csak fájdalomcsillapító tüneti kezelés, hanem sejtszinten is hat. Gyorsítja a sejtek regenerációját, javul a sejtek oxigénellátása, gyorsul az égési seb gyógyulása. A sebgyógyuláson túl a hegek kialakulását és mérsékli. Sőt a már meglévő hegek eltűnését is gyorsítja.

A képen látható lézer készülék a Medi-Thai fizikoterápia BTL típusú készüléke. E készülék terápiás enciklopédiával rendelkezik, a betegség, illetve a tünet betáplálása után a készülék automatikusan állítja be a javasolt kezelési időt és erősséget.

 

 

B/ Kerti sérülések

E sérülések lehetnek vágások, törések, ficamok, zúzódások a test számos területén.3.png

A fenti lágylézer terápia ezekben az esetekben is segít, de a kezelést célszerű kiegészíteni ultrahang terápiával.

A kezelőeszközből érkező hangrezgést a mélyebb szövetekbe közvetítjük ultrahang továbbítására alkalmas géllel vagy gyógyszeres kenőccsel. Az ultrahang melegíti a szöveteket és mélységi mikromasszázst végez. Az ultrahang frekvenciáját a fizikoterepauta a célzott szövetnek megfelelően változtatja. Az 1 MHz-es frekvencia a mélyebben húzódó sérülések, míg a 3 MHz-es frekvencia felületi szövetek kezeléséhez optimális.

C/ Magasról leesés

letraskep.jpgAz áldozatok többsége valamilyen tetőről esik le, és ezen baleseteket is a törések, zúzódások, ficamok kísérik. A sérülés mikéntje határozza meg a kezelés módját. A lézer és az ultrahang ezekben az esetekben is segíthet, ugyanakkor szükség szerint egy további új fizikoterápiás gép is bevethető, amelyik a lökéshullám terápián alapszik. A lökéshullám terápia a kezelés későbbi fázisában, illetve  krónikus esetekben alkalmazható. A fókuszált hanghullám lökésszerűen hatol a mélyebb szövetekbe, és segíti azok regenerálódását, gyógyulását. Ideális sarokproblémák, vállkezelések vagy teniszkönyök esetén.

D/ Elcsúszás, barkácssérülések

bananhej.jpgA barkácssérülések a kertiekhez hasonlóan többfélék lehetnek. Az elcsúszások viszont gyakran járnak térd- vagy bokaszalag nyúlással, és más ízületi sérüléssel. A fenti kezelések közül lehet választani a fizikoterepauta javaslatára. Itt említjük meg a "klasszikus" fizikoterápia eszközét, az elektroterápiát. De ez a kezelési mód is jelentős fejlődésen ment át, például az egyik legkorszerűbb BTL elektroterápiás gépe 33 fajta áramformával képes kezelni.

E/ Számítógép okozta "sérülések"

office-fajdalom.jpgA baleseteken és biztosítási eseményeken túl komoly veszélyforrás home office-ban a különböző hát-, nyak-, vállfájdalmak és deformációk. Otthon a munkaasztal, szék, monitor vagy laptop ergonomikus összehangolása is nehezebb. A migrén vagy az ülőideg fájdalom sem ritka jelenség. A jó hír, hogy ezek mindegyike gyógyítható fizikoterápiás eszközökkel. De az orvosi vagy a Thai masszázs is hatásos lehet. A migrén a már említett lágylézer terápiával kezelhető.

A fizikoterápiás kezelésekről elmondható, hogy több kezelési mód együttes igénybe vétele vagy egy rövid masszázzsal való kiegészítése szinergikus többlethatást eredményez. Ugyanakkor a kezelést általában kúraszerűen, több alkalommal kell folytatni a sikerhez. A leterhelt egészségügyi intézményeken túl a magánrendelőkbe, például a Medi-Thai fizikoterápiás rendelőbe beutaló és sorállás nélkül, mindössze rövid időpontegyeztetéssel lehet menni. A kezelések előtt egy rövid díjmentes konzultáción vagy egy állapotfelmérésen határozzák meg a szükséges kezelést, adnak tanácsot vagy beutalót részletesebb (pl.  MR) vizsgálatra. Egy kezelés átlagos díja 3000-5000 Ft közé tehető.

De a legjobb, ha vigyázunk magunkra, és nem lesz szükségünk gyors gyógyulásra sem!

Medi-Thai Team

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fizikoterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr816768320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása